ARBITRAJUL ÎN ATENȚIA PROFESIILOR JURIDICE

Distribuie
Share

5

ARBITRAJUL ÎN ATENȚIA PROFESIILOR JURIDICE

Simpozionul ”Arbitrajul în materia transferului de proprietate asupra bunurilor imobile” a reunit la Târgoviște, vineri 04 decembrie 2015, reprezentații profesiilor juridice, experți topo, cadastriști, factori de decizie din ANCPI și ANAF.

Printre Invitații de onoare s-au numărat: Ioan Marinescu – Prefectul Județului Dâmbovița, Ionuț Săvoiu – deputat în Parlamentul României, Alexandru Oprea – Administratorul Public al Județului Dâmbovița, Ivan-Vasile Ivanof – Secretarul Consiliului Județean Dâmbovița.

În cadrul evenimentului ”obligativitatea încheierii convenției arbitrale în forma autentică notarială” și ”controlul de legalitate al hotărârii arbitrale” au fost aspru criticate de către arbitri și avocați, care au susținut că sunt ”inutile și extravagante”, că pun în sarcina cetățenilor cheltuieli nejustificate și obstrucționează accesul justițiabililor la procedura arbitrală.

În contrapartidă reprezentanții notarilor publici au arătat că dispozițiile menționate sunt necesare pentru ”securitatea circuitului civil”.

La finalul dezbaterilor, Rodica Vlaicu, președinta Asociației de Arbitraj Instituționalizat a declarat că ”acest eveniment reprezintă un prim pas pe linia clarificării aspectelor controversate privitoare la procedura arbitrală în materia transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile”. Arbitru Rodica Vlaicu a mai susținut că pentru a face un act de justiție, fie ea si alternativă, este nevoie de o legislație coerentă și ușor de aplicat.

         Evenimentul a fost organizat de către Asociația de Arbitraj Instituționalizat și a fost găzduit de Sala mare a Prefecturii Dâmbovița.

         Pentru cei care nu sunt în temă, arbitrajul este o justiție alternativă prevăzută în Codul de procedură civilă. Prin arbitraj cetățenii pot să-și soluționeze cauzele civile cu costuri mult mai mici și într-un timp record (maxim șase luni). Hotărârea pronunțată este definitivă, obligatorie, constituie titlu executoriu și se execută silit întocmai ca o hotărâre judecătorească.

            Deși este reglementat de la circa 150 de ani, în România arbitrajul este foarte puțin cunoscut și utilizat. În ultimi ani legislația în domeniu a suferit o serie de modificări, în special în privința arbitrajului instituționalizat, adică practicat de către o instanță permanentă, așa cum este Tribunalul Permanent de arbitraj Instituționalizat, cu sediul în Târgoviște, str. G-ral Matei Vlădescu, nr. 1, bl. 20, parter. Acesta și-a deschis porțile în septembrie 2014 și a constituit o premieră națională.

Sursa: http://edambovita.ro/arbitrajul-in-atentia-profesiilor-juridice/